Trucks

Лаконічне робоче середовище

Завдяки зрозумілому та простому дизайну панель приладів Volvo поєднує в собі класичний скандинавський стиль з високою функціональністю та простотою використання.
Карін Ларссон
Карін Ларссон, головний спеціаліст зі взаємодії відділу дизайну продукції Volvo Group Trucks, очолював роботи з оновлення дизайну панелі приладів Volvo Trucks.

Панель приладів вантажівки — це, по суті, інтерфейс між автомобілем та водієм. Вона є місцем максимального рівня взаємодії між ними, й її дизайн має вирішальне значення для водія. Вона має забезпечувати максимальний рівень безпеки й продуктивності для водія, вирізнятися швидким доступом до інформації й простотою використання.

Першим кроком до оновлення дизайну останньої панелі приладів Volvo Trucks було визначити, які ключові елементи використовуються найчастіше. Провівши глибоке дослідження, що включало опитування водіїв вантажівок, команда дизайнерів була здивована деякими його результатами.

«Ми дізналися, що багато елементів на панелі приладів встановлюються по традиції — ніхто не питав до цього, чи потрібні вони взагалі, — каже Карін Ларсон, головний спеціаліст зі взаємодії, відділ дизайну продукції, Volvo Group Trucks Technology. — Та це один із ключових моментів для дизайнера. Необхідно постійно піддавати все сумнівам і бути в курсі обмежень, тільки так можна створити щось краще».

Таким чином, багато незначних приладів прибрали та замінили цифровими дисплеями. Два основних індикатора, — швидкості й обертів — що традиційно розміщуються поряд, об’єднали в один централізований дисплей. Результатом стала лаконічна та зрозуміла панель індикаторів, а також унікальний зовнішній вигляд. 

«Простір дуже важливий, оскільки він сприяє спокою та наочності», — каже Ларсон. «Інколи панель приладів може оснащуватися такою кількістю різних світлових індикаторів і дисплеїв, що нагадує новорічну ялинку. Це відволікає водія та часто призводить до плутанини. Та, спростивши дизайн, його функціональність можна покращити». 

Цей підхід можна застосувати щодо й решти елементів панелі приладів. Завдяки зручному розташуванню чітко позначених засобів контролю можна легко визначити місцезнаходження кожної окремої функції. Це зроблено з тією метою, щоб водії слідкували за дорогою та не втрачали концентрації через пошук індикаторів та приладів. Не менш важливим завданням було перетворити простір всередині кабіни в єдину робочу зону, адже від цього залежить зручність роботи водія.

Зрозуміло, що точка взаємодії між людиною й автомобілем стала наріжним каменем робіт з розробки дизайну, які велися Карін Ларсон і командою Volvo Group Trucks Technology. «Будучи дизайнерами у сфері взаємодії, ми брали участь у розробці дизайну з самого початку. Це дало змогу розмістити різні функціональні елементи з дотриманням долі здорового глузду та логіки», — додає Карін Ларсон. «В деяких компаніях спочатку розробляють дизайн апаратної частини, після чого передають його команді в сфері взаємодії для подальшої переробки. В результаті кінцевий продукт вирізняється недолугою взаємодією з користувачем і недостатнім функціоналом».

Будучи дизайнером, ви маєте все випробовувати та піддавати сумніву. Тільки так ви можете зробити щось нове та створити щось краще.

Лаконічна панель приладів, окрім того, що вона практична та функціональна, також підкреслює традиційний скандинавський мінімалістичний дизайн вантажівки — це було одне із ключових задач дизайнерів. В ідеалі, інтер’єр кабіни має бути настільки унікальним і самобутнім, щоб будь-хто, сівши за кермо, одразу впізнав у вантажівці Volvo. 

«Volvo — бренд преміум-класу, і це має відображатися у дизайні. Відгуки клієнтів свідчать, що вони відчувають якість, як тільки сідають у кабіну. Отже, панель приладів дійсно несе в собі важливий меседж». 

Карін Ларссон

Заголовок: Головний спеціаліст зі взаємодії, відділ дизайну продукції, Volvo Group Trucks Technology
Вік: 45.
Років у Volvo: 11.
Робоче місце: Європейська дизайн-студія у Volvo Group Trucks Technology у Ґетеборзі, Швеція.