Trucks

Хайдер Вокіл
2024-02-07
Технології та інновації Безпека Паливна ефективність
Author
Хайдер Вокіл
Відділ безпеки та передових систем допомоги водію (ADAS)

Які переваги система оглядових камер Volvo надає транспортному бізнесу

Нова система оглядових камер від Volvo Trucks здатна зменшити споживання пального й витрати, а також підвищити рівень безпеки шляхом покращення прямої та опосередкованої оглядовості за будь-яких погодних умов й освітлення.

Камери та монітори все частіше замінюють бічні дзеркала на вантажівках — і на це є вагомі причини. Ця нова технологія пропонує багато переваг. Тому компанія Volvo Trucks представляє систему оглядових камер.
 

«Ця система дуже допомагає водієві» — каже Хайдер Вокіл із відділу безпеки та передових систем допомоги водію (ADAS) Volvo Trucks. «Я тривалий час випробовував систему. Вона значно покращує пряму оглядовість, навіть за несприятливих погодних умов чи освітлення».
 

Він продовжує: «Починаючи, ми відчували, що наявних технологічних рішень недостатньо для задоволення наших клієнтів. Тому ми доклали зусиль, щоб зробити найякіснішу систему на ринку».
 

Система оглядових камер Volvo сприяє зменшенню викидів

Безпека — головна цінність і показник ефективної роботи системи оглядових камер. Проте, як пояснює Хайдер Вокіл, головною рушійною силою для розробки стала Директива ЄС 2019/1242, яка встановлює стандарти щодо викидів CO2 для нових великотоннажних транспортних засобів. «Щоб виконати Паризьку угоду, ЄС прагне підштовхнути транспортний сектор до нульового рівня викидів парникових газів. Споживання пального новими великотоннажними транспортними засобами має значно скоротитися вже до 2025 року. І система оглядових камер посприяє цьому».

Значно менші порівняно з великими дзеркалами тримачі камер покращують аеродинаміку транспортного засобу. Особливо коли вони встановлюються на нових аеродинамічних кабінах Volvo Trucks.

«Оператори вантажівок для магістральних перевезень оцінять потенціальну економію на пальному протягом усього терміну експлуатації машини» — каже Хайдер Вокіл. «Система здатна значно скоротити витрати автопарків із кількома транспортними засобами. Але водії-власники вантажівок теж зможуть заощадити».
 

Камери покращують пряму оглядовість

Без громіздких дзеркал, що загороджують огляд, водії можуть бачити більше, а цифрові технології, як-от унікальна функція Volvo «Розширення поля зору», роблять водіння ще зручнішим. Ці додаткові можливості дають водієві змогу керувати вантажівкою безпечніше завдяки кращій обізнаності щодо того, що відбувається навколо.
 

Систему оснащено функцією безпеки, яка підказує водієві, наскільки швидко інші транспортні засоби наближаються до вантажівки ззаду. «Головний задній вид системи оглядових камер містить так звані "лінії закінчення причепа", які водій може налаштувати на моніторі», — каже Хайдер Вокіл. «Вони дуже допомагають водієві, особливо для безпечної зміну смуги».
 

Під час керування водіям доводиться часто повертати голову, щоб роздивитися відображення в дзеркалі. З новою системою їм більше не доведеться цього робити. Натомість функція автоматичного панорамування підлаштовуватиме лінії відповідно до кута повороту коліс, показуючи водієві, де закінчується причеп. 
 

Хайдер Вокіл розповідає: «Наша мета — реалізувати цю функцію в усіх комбінаціях транспортних засобів, зокрема на вантажівках-шасі і поєднаннях тягачів із причепами».

Значно менші порівняно з великими дзеркалами тримачі камер покращують аеродинаміку транспортного засобу.

Чи сприяють камери безпеці інших учасників дорожнього руху?

Прекрасна оглядовість уздовж бортів сприяє безпеці велосипедистів, пішоходів та інших учасників дорожнього руху. Система оглядових камер містить кутову камеру з боку пасажира, яка може вмикатися під час поворотів разом із детектором вразливих учасників дорожнього руху (VRU) від Volvo Trucks. Завдяки цьому водієві значно легше помічати інших учасників дорожнього руху.
 

Покращений круговий огляд робить безпечнішими стоянки й відпочинок. Систему оглядових камер можна активувати прямо з ліжка, щоб подивитися, що відбувається навколо вантажівки, навіть коли шторки чи жалюзі опущено.

Покращене нічне бачення з технологією інфрачервоної підсвітки

Камери Volvo Trucks підтримують нічний режим із використанням інфрачервоного випромінення для передачі детальнішого й чіткішого зображення того, що відбувається навколо вантажівки, у темряві. Це особливо корисно, коли, наприклад, вантажівка прибуває до терміналу вночі. У темну пору доби інфрачервона камера забезпечує значно кращу оглядовість, ніж дзеркала. 

У темряві можна ввімкнути розширений режим нічного бачення на основі інфрачервоного випромінення
Система оглядових камер приноситиме користь і операторам, і водіям. Адже вона не тільки сприяє заощадженню пального, але й підвищує безпеку».

Камери оснащено системою підігріву об’єктива для запобігання запотіванню та обледенінню, що погіршують оглядовість. Система автоматично вмикається за температури нижче +6 °C, але за необхідності її можна ввімкнути вручну й за теплішої погоди. Зазвичай випромінюване камерою тепло випаровує запотівання з об’єктива. Тому в разі використання системи оглядових камер оглядовість під час дощу не погіршується настільки, як це буває, коли бічні дзеркала та вікна намокають чи припадають брудом.
 

Ретельне тестування для ефективної роботи

Система оглядових камер пройшла комплексну програму тестування та перевірки. Хайдер Вокіл пояснює: «Згідно з нашим процесом, спершу всі компоненти тестуються окремо. Потім ми збираємо систему й випробовуємо її. Це потрібно, щоб впевнитися, що вона надійна, довговічна й відповідає проектним характеристикам. Лише після цього ми встановлюємо систему на вантажівки».
 

Хайдер Вокіл випробовував вантажівки з системою оглядових камер взимку на північ від полярного кола, а також на підйомах і спусках у південній Іспанії під час спеки +40 °C. «Під час випробувань ми зосереджуємося на тому, як клієнти використовуватимуть рішення. Спосіб використання може сильно відрізнятися навіть в одному клієнтському сегменті. Наші вироби представлені приблизно на 180 ринках із різним кліматом, методами роботи й культурами використання вантажівок. Перед нами стоїть досить широкий спектр вимог, які слід задовільнити».
 

Ми залучали водіїв і клієнтів із самого початку й консультувалися з ними протягом усього процесу розробки. «Ми прислухалися до їхніх відгуків, зокрема щодо того, чого їм не вистачає, що вони думають про систему оглядових камер і які функції їм потрібні. Відгуки передавались інженерам для постійного внесення коректив і вдосконалень».
 

Розширення функціоналу

Хайдер Вокіл вважає, що нова система оглядових камер від Volvo Trucks принесе користь операторам і водіям, особливо в секторі магістральних перевезень.
 

«Система не тільки дозволяє заощаджувати пальне, але й підвищує безпеку. Ми сподіваємося, що вона сприятиме зменшенню кількості аварій, збільшенню часу безвідмовної роботи, покращенню оглядовості, полегшенню маневруванню і, можливо, зробить працю водіїв зручнішою та знизить розходи на страхування», — підсумовує він. «Ба більше, ми розробили комплексну дорожню карту, за якою додаватимемо нові функції та інтегруватимемо це рішення з іншими системами вантажівок, щоб надати клієнтам ще більше переваг».
 

Детальнішу інформацію про систему оглядових камер Volvo Trucks дивіться у відомостях щодо продукту  або звертайтеся до місцевого дилера.

Дізнайтеся більше про систему оглядових камер: