Trucks

Klas Nilsson Samuel Nerdal
2024-01-22
Технології та інновації Світ водіїв
Authors
Klas Nilsson
Product Manager, Volvo FH and Volvo FH16
Samuel Nerdal
Product Manager Electronics and Electrical Solutions

Як окупаються інвестиції в комфорт водіїв вантажівок?

На екрані дисплея в кабіні є віджети й додатки, які полегшують доступ до цифрових інструментів і функцій.

Для багатьох водіїв вантажівок автомобіль — це більше, ніж робоче місце. Це другий дім. Інвестуючи в комфорт водія і функції, які полегшують повсякденну роботу у вантажівці, компанії не лише покращують добробут працівників, але й збільшують свої шанси залучати й утримувати кваліфікованих працівників.

«Зараз у всьому світі дефіцит водіїв, тому компанії дослухаються до працівників при виборі специфікацій і брендів вантажівок, — каже Клас Нільссон, менеджер із продукції Volvo FH і Volvo FH16. — Багато водіїв проводять за кермом 8–10 годин на день, а потім ночують у кабінах. Тому не дивно, що рівень комфорту й зручності відіграє велику роль у виборі роботодавця».
 

Що найважливіше для водія вантажівки?

Щороку команда Volvo Trucks зустрічається із сотнями водіїв вантажівок по всьому світу й ставить їм це запитання. Наші дослідження проводяться в рамках семінарів для водіїв, опитувань і детальних інтерв’ю під час зустрічей із водіями на зупинках для вантажівок і робочих майданчиках.

«Ми спілкуємось із широким колом водіїв — від тих, які лише керують вантажівкою, до тих, для кого вона є другим домом, — говорить Сем’юел Нердал, менеджер із продукції електронних і електричних рішень Volvo Trucks. — Розмовляючи з водіями, ми можемо дізнатися їхню думку, а також переконатися, що наші розробки залишаються орієнтованими на водія».

Команда Volvo Trucks виявила, що для більшості далекобійників головне — комфорт під час сну й відпочинку, тоді як водії інших спеціалізацій найвище цінують комфорт водіння й широку оглядовість.

«Ми проводимо це дослідження вже 20 років, і відповіді майже не змінюються, — додає Клас. — Є лише різниця між галузями. Далекобійники цінують наявність ліжка й кухонного обладнання, а водії, які часто заходять у кабіну й виходять із неї, надають пріоритет зручному входу. Однак загалом ці три фактори — комфорт під час відпочинку, комфорт водіння й достатня оглядовість — завжди мають важливе значення».
 

Як перетворити кабіну вантажівки на другий дім?

Компанія Volvo Trucks прислухалася до думки водіїв: в новому модельному ряді представлено кілька функцій, які підвищать їхній комфорт. Флагман лінійки — нова кабіна Globetrotter XXL, довша на 250 мм. Ми збільшили її житловий простір, поставили ширше ліжко й оновили інтер’єр – усе для комфорту водіїв.

Наприклад, мікрохвильова піч тепер легко встановлюється на передні полиці кабіни. Крім того, ми подовжили підніжку в передній частині кабіни Globetrotter XXL, щоб на ній можна було сидіти. Водіям, які працюють у сфері вивезення відходів або міських перевезень, доводиться часто входити в кабіну й виходити з неї. Тепер для них є модель Volvo FM Low Entry. Місце водія в ній розташоване на рівні вулиці, що спрощує вхід і вихід.
 

На зміну бічним дзеркалам прийшла нова система оглядових камер, яка покращує пряму оглядовість, особливо на кільцевих розв’язках і перехрестях. З камерами водій почуватиметься безпечніше вночі: вони дають змогу бачити зону вздовж боків вантажівки, не відкриваючи штори чи двері.

Чому водіям вантажівок критично необхідні мультимедійна система і якісний звук?

Оскільки тепер водії мають виконувати більше завдань протягом робочого дня, усе важливішими стають інтерфейси й цифрові інструменти. У нових вантажівках буде доступна нова навігаційна система на основі підписки, яка полегшить роботу водія. Особливо зручною стане вбудована навігаційна система. Вона безпечна, проста у використанні, а також швидко реагує на команди та зміну умов водіння й дорожнього руху.

Навігація адаптована до конкретних потреб вантажівки, а автоматичне оновлення карт полегшує доставку товарів. Крім того, систему інтегровано з Volvo Connect* і My Business Apps, що дає можливість керівникам автопарків, водіям і третім особам легко й безпечно обмінюватись інформацією про пункти призначення й маршрути.

У My Business Apps усі схвалені Volvo сторонні додатки можна призначити вантажівкам у Volvo Connect, що дає змогу використовувати їх на додатковому дисплеї водія — більше не потрібно тримати в кабіні смартфон чи планшет. Завдяки цим удосконаленням водії отримають безпечніше, персоналізованіше й ефективніше робоче середовище, а також сучасні технології керування. 

Одним із пріоритетів у розробці нових інтер’єрів кабін було покращення ЛМІ (людино-машинного інтерфейсу). Ми додали на екран у кабіні віджети й додатки, завдяки яким водіям буде простіше відкривати потрібні функції та інструменти. 

Крім того, ми збільшили кількість USB-портів — з трьох до шести у Volvo FH і з одного до чотирьох у Volvo FM. Значне вдосконалення всіх моделей лінійки — повністю оновлена аудіосистема з новими динаміками, які покращують загальну якість звуку в кабіні. Також доступні покращений зовнішній цифровий підсилювач і сабвуфер, які додатково підвищують якість звуку.

«Водії все більше цінують наявність якісної аудіосистеми, оскільки протягом дня часто слухають аудіокниги, радіо або власні медіафайли, — каже Сем’юел. — Тому ми доклали багато зусиль для її вдосконалення, і ви дійсно почуєте різницю». Дистанційний ключ тепер постачається в стандартній комплектації всіх вантажівок і має функцію відключення акумулятора. Це допомагає економити енергію і збільшити час роботи акумуляторів вантажівки. Крім того, ключ має функцію перевірки фар. 

Водії мають більший вплив на вибір специфікацій і брендів вантажівок, а рівень комфорту й зручності відіграє велику роль у виборі роботодавця.
Ми суттєво вдосконалили аудіосистему в кабіні, зокрема додали нові динаміки й можливість підключити зовнішній цифровий підсилювач і сабвуфер.
Водії все більше цінують наявність якісної аудіосистеми. Тому ми доклали багато зусиль для її вдосконалення, і ви дійсно почуєте різницю.

Як цифрові інструменти та програмне забезпечення покращують комфорт водія?

Для багатьох водіїв причина найбільшого дискомфорту — психічне й фізичне навантаження від довгого сидіння й безперервного регулювання швидкості й напрямку руху вантажівки. Щоб зменшити навантаження, спеціалісти Volvo Trucks розробили систему динамічного управління від Volvo, яка знижує потребу в регулюванні й забезпечує плавніше водіння. 

 

Серед останніх оновлень системи динамічного управління від Volvo — система Pilot Assist, яка здійснює безперервний контроль положення вантажівки на дорозі й плавно надає кермове зусилля, якщо автомобіль виїжджає за межі смуги. Вона також відстежує транспортний засіб попереду, що допомагає дотримуватися безпечної дистанції. Під час їзди на спусках та підйомах технологія I-See від Volvo Trucks використовує дані з карт, щоб передбачити рельєф дороги попереду, і завчасно вибирає оптимальну передачу й крутний момент, забезпечуючи плавність руху.

 

«Якщо вантажівку оснащено системами I-See й Pilot Assist, водій може їздити в режимі круїз-контролю на будь-якій швидкості й майже в будь-яких умовах, навіть на кільцевих розв’язках або в щільному потоці, — говорить Клас. — Це не тільки полегшує роботу водіїв, але й підвищує рівень безпеки. Крім того, ці системи допомагають економити паливо».

 

 

* Volvo Connect — це система керування автопарком вантажівок Volvo й інтерфейс для доступу до всіх цифрових послуг Volvo Trucks.

Ознайомтеся з останніми оновленнями й функціями продукту:

Пов'язані статті

Latest Press Release

Latest Press Release