Trucks

Jan-Inge Svensson
2023-09-21
Технології та інновації Безпека
Author
Jan-Inge Svensson
Product Owner Steering Software

Як Система динамічного управління від Volvo підвищує безпеку

З моменту запуску Cистема динамічного управління від Volvo допомагає запобігати ДТП і робить повсякденну роботу водіїв вантажівок безпечнішою. Досвідчений водій вантажівки Петер Еєн вважає, що одного разу система врятувала його від серйозної аварії. 

Петер Еєн тільки-но доставив вантаж лісоматеріалів і повертався на базу свого роботодавця, компанії Sundbergs Åkeri, у місті Геррюнга, Швеція, коли раптом почув гучний вибух. На передньому правому колесі лопнула шина. «У таких випадках одразу починається паніка», – каже Петер, який водить вантажівки вже майже 50 років. «Коли таке сталося минулого разу, я перетнув усю дорогу, перш ніж зумів зупинитися на лівій смузі. Мені просто пощастило, що все закінчилося так, як закінчилося».

Але цього разу Петеру не довелося покладатися на удачу, бо в нього була Cистема динамічного управління від Volvo. Попри швидкість 80 км/год, вантажівка ідеально трималася курсу. «Виявилося, що шину зірвало, і я їхав на ободі. Він різав асфальт, ніби ніж. Без системи динамічного управління від Volvo я б ніколи не втримав вантажівку на дорозі, і це могло б закінчитися дуже погано».

 

У чому переваги Cистеми динамічного управління від Volvo?

Зазвичай у разі проколу шини на передньому колесі передні колеса починають повертати через початковий вибух і втрату повітря. У результаті автомобіль нахиляється й відхиляється від курсу. Водієві необхідно негайно перехопити контроль над кермом і втримати вантажівку на дорозі.

Однак цього разу датчики в блоці Cистеми динамічного управління від Volvo негайно виявили мимовільні рухи керма, спричинені проколом шини. Блок керування Cистеми динамічного управління від Volvo, який контролює рульове керування, зміг мінімізувати мимовільні рухи й допоміг водієві утримувати курс вантажівки.

«Прокол шини переднього колеса може змінити кут повороту керма на 80 градусів», – говорить Ян-Інге Свенсон, власник програмних продуктів для рульового керування, який брав участь у розробці Системи динамічного управління від Volvo.

«У результаті автомобіль може вилетіти на узбіччя за долі секунди, і наслідки можуть бути фатальними. Система динамічного управління від Volvo створена для того, щоб зменшити мимовільні рухи й дати водієві більше часу для реакції. Хоча, звісно, те, наскільки система допоможе водію запобігти ДТП, залежить від обставин».

Тривале керування вантажівкою втомлює плечі та спину водія, але з Системою динамічного управління від Volvo керувати вантажівкою стає значно легше.

Як Система динамічного управління від Volvo запобігає заносам

З’їзд зі смуги через прокол шини – не єдиний тип ДТП, яким може запобігти Система динамічного управління від Volvo. Завдяки Системі підтримки курсової стійкості вона також запобігає заносам. Це можливо завдяки поєднанню функцій Системи динамічного управління від Volvo та Системи електронного контролю стійкості, що використовує датчики вантажівки для контролю стійкості. 

У разі виявлення найменших передумов для заносу, наприклад, якщо задні колеса втрачають зчеплення з дорогою, система автоматично злегка повертає кермо в зворотному напрямку, щоб стабілізувати вантажівку.
 

Чому Система динамічного управління від Volvo робить водіння по шосе безпечнішим

Прокол шини – не найпоширеніша причина ДТП через виїзд зі смуги руху. Частіше це стається через втому або неуважність водія. Систему динамічного управління від Volvo оснащено Системою утримання смуги, яка допомагає в таких ситуаціях. Вона автоматично вмикається, коли вантажівка досягає швидкості 55 км/год, і постійно контролює положення вантажівки за допомогою камери для відстеження дорожньої розмітки. Коли система виявляє, що вантажівка залишає свою смугу, вона надсилає сигнал Системі динамічного управління від Volvo, яка, в свою чергу, злегка підрулює в протилежний бік, щоб скоригувати курс. Водій також отримує оповіщення через вібрацію в кермі. 

Система динамічного управління від Volvo усуває проблеми з маневруванням і рухом заднім ходом із вантажем. Тим же чином усувається вплив бокового вітру, що також спрощує керування. Завдяки цій системі здається, що ви керуєте зовсім іншою вантажівкою.

Як Система динамічного управління від Volvo усуває стрес і напругу під час щоденного водіння вантажівки

Хоча ДТП є найочевиднішою пов’язаною із водінням вантажівок небезпекою, фізичне напруження, особливо в шиї, спині та плечах водія, – це одна з найбільших професійних загроз у довгостроковій перспективі. Воно спричиняється тривалим сидіння на одному місці, потребою постійно підрулювати для коригування курсу та необхідністю їздити схилами, нерівними дорогами чи місцинами із сильним боковим вітром.

 

Однак Система динамічного управління від Volvo може виявляти такі фактори й автоматично вносити відповідні корективи в рульове керування. Це звільняє водія від необхідності постійно коригувати кут повороту керма вручну.

 

Персональні налаштування Системи динамічного управління від Volvo дають водіям змогу відрегулювати чутливість керма відповідно до обставин і власних вподобань. Водії можуть вибирати з-поміж попередньо встановлених налаштувань для оптимальних характеристик керування у різних дорожніх умовах і ситуаціях або вільно налаштовувати різні параметри для повної персоналізації.

 

«Тривале керування вантажівкою втомлює плечі та спину водія, але з Системою динамічного управління від Volvo керувати вантажівкою стає значно легше», – каже Ян-Інге.

 

«Система допомагає усунути безліч постійних дрібних перешкод, які втомлюють водія, і тим самим створює значно кращі умови роботи. У результаті водії почуваються розслабленіше й менше втомлюються. Крім того, вони можуть більше концентруватися на дорозі та оточенні, що допомагає їм водити безпечніше».

 

Досвід Петера Еєна підтверджує це: «Система динамічного управління від Volvo усуває проблеми з маневруванням і рухом заднім ходом із вантажем. Тим же чином усувається вплив бокового вітру, що також спрощує керування. Завдяки цій системі здається, що ви керуєте зовсім іншою вантажівкою».

Підсумок. Підвищення безпеки завдяки Системі динамічного управління від Volvo

Система динамічного управління від Volvo:

 

  • Виявляє та гасить мимовільні рухи керма, зокрема викликаних проколом шини.
  • Визначає ознаки заносу та автоматично підрулює в протилежний бік, щоб стабілізувати вантажівку.
  • Виявляє виїзд зі смуги руху, обережно підрулює в протилежний бік і попереджає водія за допомогою вібрації.
  • Зменшує напруження та навантаження в спині, шиї та плечах водія, усуваючи потребу постійно контролювати та коригувати положення керма.


Докладніше про Систему динамічного управління від Volvo див. тут: