Trucks

Джонатан Дізлі
2024-02-09
Технології та інновації Паливна ефективність Заощадження пального
Author
Джонатан Дізлі
Голова проєктного відділу

Розробка ефективної вантажівки майбутнього

Сміливе оновлення дизайну аеродинамічних кабін Volvo Trucks було тривалим. Голова проєктного відділу Джонатан Дізлі пояснює, як нова виразна ідентичність і функціональність ознаменовує нову епоху енергоефективності.
 

У 2019 році ЄС затвердив внесення змін до Директиви про вагу й розміри для вантажівок. Це відкрило нові можливості для проєктування. Команда розробників екстер’єру Volvo Trucks вже тоді обговорювала з інженерами вдосконалену аеродинамічну кабіну, яка оптимізує енергоефективність у галузі вантажоперевезень. І тепер оновлення дизайну актуальне як ніколи.
 

«Зміни в законодавстві ЄС надали нам чудову можливість підвищити ефективність і вдосконалити вже існуючі напрацювання», — каже Джонатан Дізлі. «Ми прагнули створити ефектну вантажівку з простим й аеродинамічним дизайном».
 

Пошук натхнення і розробка нового дизайну кабіни

У тісній співпраці з експертами з аеродинаміки й інженерами Volvo Trucks команда проєктувальників почала розробку форми й деталей кабіни, що підвищили б енергоефективність.
 

«Ми шукали нові джерела натхнення для створення аеродинамічних форм у різних галузях, від автомобілів до кораблів і навіть космонавтики. Нашою метою був прогресивний дизайн майбутнього. Ми також хотіли доповнити його традиційними скандинавськими рисами й класичними елементами дизайну Volvo», — каже Джонатан Дізлі.
 

Процес розробки розпочався з добірок зображень, ескізів і детального обговорення концепції дизайну та нормативів ЄС. Результатом стала одна з найзначніших і найзахопливіших змін — нова кабіна Volvo FH Aero, подовжена на 240 мм для максимальних аеродинамічних характеристик. Крім того, було ретельно розраховано й змінено верхні та нижні кути передніх панелей кабіни. Їхні лінії стали більш плавними й вигнутими для створення оптимального повітряного потоку навколо вантажівки.
 

У кабінах Volvo FH Aero та звичайних кабінах бічні дзеркала замінили на нову систему оглядових камер Camera Monitor System з обтічним дизайном у формі крила для покращення аеродинаміки. Нові габаритні вогні у передніх верхніх кутах перегукуються з впізнаваними V-подібними фарами Volvo й візуально вписуються в затемнені панелі.
 

Одночасно було змінено дизайн знаменитої металевої емблеми Volvo Iron Mark. Вона стала більшою, простішою та елегантнішою, щоб відображати перехід до нової цифрової ери.
 

«Робота над оновленням дизайну розпочалася ще до пандемії», — пояснює Джонатан Дізлі. «Незважаючи на практичні перешкоди, ми рухалися вперед, поступово впроваджуючи великі та малі зміни, щоб досягти головної мети — першокласного зовнішнього вигляду і вражень, а також економії пального й енергії, які принесуть відчутну користь операторам вантажівок».
 

Функціональний екологічний дизайн з оздобленням на вибір

Новий ефектний стільниковий дизайн верхньої й нижньої решітки радіатора електровантажівок Volvo створює бездоганний вишуканий вигляд. Його доповнюють чорні фари та біла металева емблема Volvo Iron Mark.
 

«Ми планували простий дизайн у скандинавському стилі, який відображає наш рух до підвищення екологічності й електромобільності», — пояснює Джонатан Дізлі.
 

Верхня решітка дизельних вантажівок має той самий вражаючий стільниковий дизайн, що й на електровантажівках. Завдяки таким змінам клієнти можуть вибирати базові або додаткові кольори передньої нижньої панелі Volvo FH. Volvo FH16 має більш зухвалий і вражаючий дизайн завдяки блискучому хромованому оздобленню, сріблястій верхній решітці й темній хромованій нижній решітці. 

«Ми прагнули створити ефектну вантажівку з простим й аеродинамічним дизайном».

Під час проєктування також було збільшено простір між лобовим склом і нижньою решіткою радіатора для нанесення логотипів клієнтів і партнерів.
 

«Йшлося не лише про розробку нової ефективної ідентичності — ми дослухалися до відгуків клієнтів і зрозуміли, що це важливо для багатьох компаній у галузі вантажоперевезень», — каже Джонатан Дізлі.
 

Нижня решітка радіатора із вбудованою підніжкою тепер повністю відкривається. Там є сюрприз, що підвищить комфорт водія, — лавка з підстаканниками, на якій можна відпочити під час перерв. Передня частина також стала нижчою й додає дизайну відчуття швидкості.
 

«Хоча в першу чергу йдеться про енергоефективність, зміни більше орієнтовані на клієнта та пропонують розширену функціональність і можливості індивідуального оснащення вантажівки», — говорить Джонатан Дізлі. «Це стало можливим завдяки створенню в компанії Volvo сприятливої для співпраці атмосфери, в якій постійно озвучуються і враховуються ідеї щодо дизайну та відгуки клієнтів».
 

Огляд нового дизайну Volvo Trucks: зміни та переваги

Нова виразна «аеродинамічна» ідентичність зі скандинавськими рисами, яка відчувається у всьому модельному ряді Volvo Trucks.
 

Volvo FH Aero і Volvo FH16 Aero   — нова епоха ефективності

  • Оптимізована конструкція кабіни Volvo Trucks з подовженою на 240 мм передньою частиною забезпечує енергоефективність. Завдяки вдосконаленням, спрямованим на підвищення аеродинамічних характеристик, кабіна Volvo FH Aero дає змогу збільшити запас ходу електровантажівки та знизити витрати на пальне.
  • Вишуканий стільниковий малюнок решітки радіатора сприяє максимальній ефектності (колір верхньої решітки на дизельних вантажівках або верхньої та нижньої решітки на електровантажівках можна вибирати для створення цілісного вигляду).
  • Заокруглені передні кути утворюють максимально аеродинамічну форму.
  • Більш рельєфний дизайн з передньою накладкою покращує аеродинамічні характеристики нижньої частини.
  • Призматична форма нижньої частини передньої решітки дизельних вантажівок підсилює 3D-ефект.
  • Збільшену передню підніжку можна повністю опустити й перетворити її на лавку з підстаканниками для водія.
  • Додатковий простір між лобовим склом і решіткою радіатора дає змогу наносити логотипи партнерів.
  • Припідняті гумові подовження краще ущільнюють зазор між кузовом і причепом.
  • Повністю заглиблені передні ручки під лобовим склом покращують аеродинаміку.
  • Знамениті V-подібні фари чорного кольору на Volvo FH16 й електровантажівках Volvo.
  • U-подібна рама нижньої решітки дає більше можливостей для оздоблення на власний смак.
  • Логотип Volvo Spread Word Mark височіє ближче до водія.
     

Усі моделі вантажівок Volvo (FH Aero, FH16 Aero, FH, FH16, FM, FMX)

Особливості нового сміливого дизайну:

  • Витончений дизайн системи оглядових камер із електроприводом Camera Monitor System у формі крила для кращих аеродинамічних характеристик. Інфрачервона камера покращує оглядовість і сприяє безпеці водія вночі.
  • Гладкіші герметичні затемнені панелі для покращення аеродинаміки верхньої частини кабіни.
  • Чіткі фірмові габаритні вогні у верхніх кутах, вбудовані в затемнені панелі.
  • Екологічні світлодіодні лампи зовні вантажівки.
     

Можливості індивідуального оздоблення:

  • Матове/глянцеве хромоване або перламутрово-біле покриття металевої емблеми Volvo Iron Mark залежно від моделі вантажівки.
  • Можливість вибору кольору нижньої передньої панелі.


Оновлений дизайн емблеми та напису Volvo Iron Mark:

  • Переосмислений дизайн збільшеної емблеми Volvo Iron Mark став простішим й елегантнішим, щоб відобразити перехід до епохи цифровізації й ефективності.
  • Вишукані емблеми моделей вантажівок для створення сучасного цифрового стилю.

Ознайомтеся з дизайном нового модельного ряду вантажівок із поясненнями голови проєктного відділу

Пов'язані статті

Latest Press Release

Latest Press Release