Trucks

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 хв
Заощадження пального
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

П’ять порад щодо економії палива та покращення паливної економічності вантажівки

Навіть у сприятливі часи економія споживання палива вантажівкою є важливою для прибуткового бізнесу. Але коли Ви маєте справу з інфляцією, високими цінами на енергоносії та кризою вартості життя, економія точно не буде зайвою. Хороша новина полягає в тому, що є багато речей, які Ви одразу можете зробити для покращення паливної ефективності своєї вантажівки.

1. Слідкуйте за технічним станом своєї вантажівки та регулярно обслуговуйте її

  • Регулярне технічне обслуговування та ремонт: механіки можуть допомогти Вам виявити проблеми, що спричиняють надмірне споживання палива, наприклад, заїдання гальм, забиті повітряні фільтри, витоки тиску та палива.
  • Якість палива та мастил: завжди використовуйте правильне паливо та мастило, що зазначено виробником. Мастильні матеріали призначені для зменшення тертя, однак їх властивості погіршується з часом, тому пропуск запланованого технічного обслуговування може означати небажані втрати енергії. Дотримуючись інтервалів заміни масла, Ви гарантуєте, що Ваш двигун працюватиме з мінімальними втратами енергії.
  • Оновлення програмного забезпечення на транспортних засобах: програмне забезпечення стає все більш важливим для покращення продуктивності та паливної ефективності вантажівок та їхніх двигунів, і Volvo Trucks постійно робить оновлення та вдосконалення. Варто звернутися до місцевого дилера, щоб дізнатися, які оновлення програмного забезпечення доступні для Вашої вантажівки.


        Дізнайтесь більше: як належне технічне обслуговування сприяє зниженню витрат пального.


2. Оберіть правильні шини та переконайтеся, що Ваші колеса коректно відрегульовані

  • Правильні шини: Використовуйте маркування та класифікацію шин, щоб знайти шини з низьким опором коченню, оскільки це може мати значний вплив на витрату палива. Наприклад, новітні шини класу А мають поліпшену різьбу, а також гуму і склад бокових стінок, які забезпечують менший опір коченню і тертя. Вважається, що шини класів C і D можуть допомогти знизити витрати за рахунок більш тривалого терміну експлуатації, однак часто економія палива на шинах класу А перекриває витрати на скорочення інтервалів заміни шин, особливо для вантажівок, які їздять на великі відстані.
  • Тиск у шинах: Недокачані шини збільшують опір коченню і, як наслідок, підвищують витрату палива. Це також сприяє підвищеному зносу шин.
  • Розвал-сходження коліс: Коли передні та задні колеса неправильно вирівняні, це створює значно більший опір коченню, що не тільки збільшує витрату пального, але й збільшує знос шин. На стандартному тягачі це може збільшити витрату палива до 3% -  і навіть більше, якщо причіп також не співпадає. Якщо колеса причепа невирівняні, це може збільшити витрату палива на 15%. Розвал-сходження може перевірити і виправити механік сервісної станції під час наступного планового обслуговування.

 

3. Переконайтеся, що аеродинаміка Вашої вантажівки є оптимальною

  • Додайте спойлер на дах вантажівки і дефлектори: На високих швидкостях спойлер на даху може зменшити витрату палива до 5%. Однак, якщо Ви дійсно серйозно налаштовані на максимізацію аеродинамічних показників, важливо також переконатися, що спойлер на даху правильно відрегульований. Дослідження Volvo Trucks показали, що коли дефлектор встановлений на 5 см нижче або на 10 см вище, потенційна економія знижується до 1%. Тому ми наполегливо рекомендуємо встановлювати спойлер на сервісній станції.
  • Додайте бічні обтічники: Якщо їх ще не встановлено, адже вони можуть заощадити до 3% палива.
  • Зніміть непотрібні зовнішні аксесуари: Хоча зовнішні аксесуари, такі як додаткові ліхтарі, додаткові бампери, верхні штанги і клаксони, можуть бути важливими для Вашої роботи, пам'ятайте, що вони впливають на потік повітря і витрату палива, тому варто оцінити, чи дійсно вони потрібні.

 
         Дізнайтесь більше:  як аеродинаміка впливає на споживання пального.


4. Будьте більш далекоглядні у плануванні маршрутів та розкладів

  • Оптимальні маршрути: Залежно від ваги вантажівки, довший рівнинний маршрут може потребувати менше пального, ніж коротший з підйомами та спусками. Також буде корисним уникати інтенсивний рух та погані дороги, оскільки ці фактори також можуть збільшити витрату пального.
  • Використовуйте цифрові інструменти та систему управління автопарком: Вони можуть допомогти у складанні розкладу, плануванні маршрутів для всього автопарку для гарантії того, що вантажівки не витрачатимуть паливо без потреби.

         

5. Надихайте та мотивуйте своїх водіїв до більш ефективного водіння

  • Навчання водіїв: Належна техніка водіння така як адаптація до швидкості, відчуття вантажівки, вибір передачі та використання круїз-контролю, може значно покращити витрату палива вантажівки. Програми навчання водіїв можуть допомогти окремим водіям вдосконалити свою техніку водіння.
  • Цифрові інструменти: Системи управління автопарком та інші цифрові інструменти можуть допомогти відстежувати споживання пального в автопарках і визначати сфери, де його можна покращити.
  • Винагороди та заохочення: Залучайте всю команду до економії пального, заохочуючи та відзначаючи економічне водіння за допомогою внутрішніх змагань та групових цілей. 

Дізнайтесь більше про економічне споживання пального

Ось як технології можуть допомогти у підвищенні кваліфікації водіїв та економічному водінні, а також як найкраще впроваджувати ініціативи для заохочення економічного водіння в автопарку. На додаток до всього вищезазначеного, Ви також можете багато чого зробити, щоб знизити споживання пального під час налаштування Вашої нової вантажівки.