Trucks

Bert Johansson
2022-03-24
4 хв
Заощадження пального
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Як належне технічне обслуговування сприяє зниженню витрат пального

Доглянута вантажівка - це паливно-ефективна вантажівка. Ось кілька прикладів того, як регулярне технічне обслуговування допоможе підтримувати Вашу вантажівку у належному стані та уникнути надмірного споживання пального.

Слідкуйте за якістю пального

Властивості палива можуть відрізнятися, і це може вплинути як на економію палива вантажівки, так і на надійність паливної системи. Різниця у споживанні палива може досягати 5%, залежно від характеристик палива. Використання палива з вмістом сірки понад 10 мг/кг (ppm) також може пошкодити двигун і систему очищення вихлопних газів. З цієї причини завжди використовуйте правильне паливо, як зазначено виробником.


Слідкуйте за тим, щоб сажові фільтри були чистими та незасміченими

Вантажівки з двигунами Євро 6 оснащені сажовим фільтром, також відомим як дизельний сажовий фільтр (DPF), який видаляє сажу з вихлопних газів, щоб відповідати чинному законодавству щодо викидів Євро 6. Однак неправильне технічне обслуговування може збільшити споживання палива до двох відсотків. Це також може спричинити підвищений знос двигуна, викиди, що перевищують стандарти Євро 6, пошкодження фільтра та незапланований простій.

Щоб уникнути цього, завжди використовуйте правильне паливо та масло, що зазначено виробником. Інакше Ви ризикуєте засмітити та пошкодити DPF. Сажовий фільтр також слід регулярно очищати відповідно до процедури, описаної виробником.


Підтримуйте потрібну температуру масла

Правильна температура масла в коробці передач знижує опір і позитивно впливає на економію палива. При температурі до 20°C (і до тривалої експлуатації автомобіля – близько 1 години) масло нагрівається масляним радіатором, що економить до 0,3% палива. У теплих кліматичних умовах масляний радіатор коробки передач також запобігає перегріванню масла, а також зменшує знос деталей.

Важливо використовувати рекомендоване масло правильної в’язкості та густоти.


Слідкуйте за витоками повітря

При виникненні витоку в пневматичній гальмівній системі, витрата палива може збільшитися до 2%  в залежності від розміру витоку. Це пов'язано з тим, що в разі витоку повітря необхідно ввімкнути компресор, який вимагає від двигуна приблизно 15 кінських сил. Витік повітря відбувається завжди, наприклад, коли вантажівка стоїть на стоянці вночі або під час щотижневих періодів відстою. Але коли значна кількість повітря втрачається під час коротких перерв, це свідчить про більший витік. Ризик витоку повітря особливо високий на зчепних пристрорях причепів.


Переконайтеся, що колеса вирівняні

Неспіввісність передньої та задньої осей призводить до нестабільного керування та підвищеного опору повітря. На стандартному тягачі це може збільшити витрату палива до 3%. Якщо причіп також не вирівняний належним чином, витрата буде ще вищою. Якщо жодна з осей причепа не вирівняна належним чином, витрата палива може значно зрости.


Накачайте шини до потрібного тиску

Недокачані шини збільшують опір коченню, що, в свою чергу, збільшує витрату пального. Випробування показують, що тиск в шинах на один бар нижчий за норму може збільшити витрату пального на 2%. Це також може скоротити термін служби шини приблизно на 20%.

 

Кожен з цих невеликих відсотків може швидко призвести до значних витрат, а разом вони можуть відняти значну частину Вашого прибутку. Це ще одна причина, чому регулярне обслуговування є вкрай важливим.


Дізнайтесь більше сервіси Volvo Trucks.