Trucks

Anna Wrige Berling
2023-08-29
Технології та інновації Безпека
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

Як технології допомагають зменшити кількість ДТП із вантажівками

Поки траплятимуться ДТП, компанія Volvo Trucks шукатиме шляхи підвищення безпеки дорожнього руху, щоб досягти своєї мети – повної відсутності аварій. За допомогою досліджень і найсучасніших технологій ми прагнемо запобігати ДТП до того, як вони стануться.

Сучасні вантажівки зазвичай оснащуються набором передових технологій, як-от датчики, радари, камери та функції обробки даних, які дають змогу розробляти просунуті системи безпеки для своєчасного запобігання ДТП. Наявність багатьох із таких систем уже стала (чи скоро стане) вимогою законодавства. Однак прогрес не стоїть на місці, і багато рішень, які пропонує Volvo Trucks, виходять за рамки встановлених вимог. 
 

Чи роблять системи активної безпеки безпечнішими наші дороги?
 

Дослідження, проведене Страховим інститутом шосейної безпеки в США показало, що системи попередження про лобове зіткнення та автоматичне екстрене гальмування зменшують кількість наїздів ззаду більш ніж на 40 відсотків.


Анна Райдж Берлінг, директорка з безпеки руху і продукції в компанії Volvo Trucks, активно займалася аналізом ДТП упродовж багатьох років і переконана, що активні системи безпеки надзвичайно важливі. «Наприклад, перекидання вантажівок на поворотах через надто високу швидкість було дуже поширеним явищем. Однак відколи у 2015 році наявність електронної системи контролю стійкості стала обов'язковою згідно із законодавством ЄС, ДТП цього типу значно поменшало».

Головне – визначити найпоширеніші типи ДТП, зрозуміти їхні першопричини та знайти способи використання різних технологій, щоб їм запобігати. Наприклад, найчастіше ДТП за участю вантажівок і велосипедистів трапляються тоді, коли вантажівка повертає в бік пасажира. Дослідження показують, що найчастіше причиною стає погана видимість із кабіни. Тому очевидне рішення – це пошук способів допомогти водієві виявляти велосипедистів у цій зоні. Це може бути кутова камера з боку пасажира або система підтримки уникнення бокових зіткненьЯкщо ми навчимося уникати всіх найпоширеніших типів ДТП, ми врятуємо безліч життів. 

Очевидно, що надзвичайно важливо вирішувати ситуації з високим рівнем ризику до того, як станеться ДТП, і дані можуть суттєво допомогти в цьому.

Як дані та діджиталізація сприяють безпечнішому керуванню вантажівками

Технологічний прогрес також спрощує виявлення небезпечної поведінки та заохочує до безпечнішого водіння, оскільки дані можуть багато розповісти про техніку водія та умови на дорозі. Наприклад, часте різке гальмування та прискорення можуть свідчити, що водій використовує агресивний стиль водіння або часто потрапляє в стресові ситуації. А часте спрацювання активних систем безпеки, навіть якщо це просто попередження, свідчить про те, що водій більше ризикує потрапити в ДТП.

 

Модуль безпеки, доступний в додатку Volvo Connect, збирає та використовує ці дані для аналізу поведінки під час водіння. Завдяки цим звітам можна визначити сфери для вдосконалення та вжити заходів, як-от навчання водіїв, щоб зменшити ризик ДТП у майбутньому. Наприклад, якщо водій часто різко гальмує, він може пройти підготовку, щоб навчитися краще передбачати ситуації під час водіння, що зробить його безпечнішим учасником дорожнього руху в цілому. Або якщо активна система безпеки часто спрацьовує на певному перехресті, компанія може відшукати кращі способи проїжджати його чи навіть звернутися до місцевої влади та планувальників, щоб спробувати зробити перехрестя безпечнішим.

 

«Іноді водії потрапляють у потенційно небезпечні ситуації через стан дороги та умови руху, а іноді вони навіть не здогадуються, що водять небезпечно», – каже Йохан Рундберг, керівник сервісів із керування автопарком у Volvo Trucks. «Хай там як, необхідно виявляти такі епізоди, щоб знайти їхні першопричини. Очевидно, що надзвичайно важливо вирішувати ці ситуації з високим рівнем ризику до того, як станеться ДТП, і дані можуть суттєво допомогти в цьому».

 

Чому безпека на дорозі завжди в першу чергу залежатиме від водіїв

Водій – головний учасник дорожнього руху, тому він завжди має бути уважним і пильним. Однак навіть найкваліфікованіші та найдосвідченіші водії залишаються людьми і можуть помилятися, зокрема через вплив обставин, на які вони не впливають. Призначення активних систем безпеки – допомагати водіям і доповнювати їхні навички. Зрештою, одне своєчасне попередження чи зайва секунда, щоб зреагувати, можуть стати визначальними між легким переляком і смертельною ДТП.

Хочете докладніше дізнатися, як запобігти найпоширенішим типам ДТП за допомогою активних систем безпеки? Скачайте наш інформаційний документ із такими темами:

●      Вісім найпоширеніших типів ДТП та їхні причини.

●      Основні активні системи безпеки Volvo Trucks, які допомагають їм запобігти.

●      Додаткові системи підтримки водія, що роблять водіння безпечнішим.

  Інформаційний матеріал : як запобігти найпоширенішим типам ДТП