Trucks

Коробка передач I-Shift від Volvo Trucks: 20 років інновацій

Інноваційна інтелектуальна автоматизована коробка перемикання передач I‑Shift від Volvo Trucks продовжує займати важливе місце в транспортній галузі завдяки зниженню витрат палива, бездоганним робочим показникам, сприянню безпеці та комфорту водія. До кінця 2020 року в усьому світі було продано понад мільйон вантажівок з коробкою передач I-Shift від компанії Volvo Trucks. Наразі, коли ми святкуємо 20-річчя з моменту випуску першого покоління I-Shift, ця революційна технологія силових агрегатів продовжує розвиватись з врахуванням майбутніх тенденцій.
Світові продажі вантажівок Volvo, які оснащені коробкою передач I-Shift, перевищили 1 млн.
Світові продажі вантажівок Volvo, які оснащені коробкою передач I-Shift, перевищили 1 млн.

 

У 2001 році Volvo зробила ще один технологічний стрибок вперед - представила перше покоління АКПП I-Shift. З того часу в усьому світі було продано більше мільйона вантажівок з технологією I-Shift. Сьогодні всі вантажівки Volvo FH, FH16, FM і FMX в стандартній комплектації оснащені коробкою передач I-Shift. Як автоматизована система, I-Shift сприяє зниженню витрат палива, а отже зниженню негативного впливу на навколишнє середовище. Також вона сприяє підвищенню безпеки та керованості в частині зниження шуму, вібрації та фізичного навантаження на водія.

«Технологія I-Shift була і залишається основним революційним проривом. Сьогодні продажі I-Shift відбуваються по всьому світу. У Північній Америці продажі вантажівок Volvo, оснащених I-shift зросли з однозначних цифр у 2007 році до понад 90% від усього обсягу продаж. Такі дивовижні результати свідчать як про підвищену ефективність, так і про зручність, яку цінують водії», – говорить Пер Бергстранд, менеджер Volvo Trucks з розробок коробок передач.

Систему I-Shift, розроблену Volvo, повністю синхронізовано з іншими механізмами вантажівки, оскільки коробка передач використовує інформацію як від двигуна, так і від транспортного засобу для максимальної оптимізації спільної роботи у різних сферах застосувань і комбінаціях вантажівок.

«Ця синхронізація вирізняє технологію I-Shift з поміж безлічі інших і робить її такою універсальною. I-Shift є успішним результатом багатьох років напруженої роботи наших кваліфікованих інженерів, аналізу відгуків наших клієнтів під час експлуатаційних випробувань», – пояснює Пер Бергстранд.

Успіх I-Shift полягає в її здатності працювати з усіма силовими агрегатами, оскільки цю систему силової передачі адаптовано до двигуна і компонентів транспортного засобу вже на стадії розробки. Завдяки постійному вдосконаленню протягом багатьох років, технологія I-Shift змогла задовольнити потреби широкого спектра транспортних засобів не лише у питаннях високої продуктивності та ефективності, але також стосовно оптимальної керованості та комфорту.

Протягом багатьох років Volvo Trucks впроваджує безліч нових інтелектуальних функцій, які оцінили як водії, так і перевізники. Ось кілька прикладів.

I-Shift Dual Clutch із подвійним зчепленням

Коли 2014 року компанія Volvo Trucks представила коробку передач I-Shift Dual Clutch з подвійним зчепленням, вона являла собою подвійне зчеплення для великовантажних автомобілів, засноване на технології перегонових автомобілів, яке забезпечувало швидке перемикання передач без втрати потужності.

I-Shift з понижуючими передачами

Ще один важливий крок було зроблено у 2016 році, коли з’явилось рішення для перевезень надважких вантажів. Коробка передач I-Shift з понижуючими передачами дозволяє зрушити з місця на рівній дорозі при повній масі автопоїзда до 325 тонн. Передавальне число дає можливість вантажівці рухатися зі швидкістю всього 0,5 км/год, що ідеально при виконанні точних маневрів, скажімо, на будівельних майданчиках, при укладенні дорожнього покриття або при транспортуванні лісу.

I-See використовує хмарні дані топографічної мапи

I-See є окремою системою, яку можна додати до I-Shift, розробленою для аналізу топографічної мапи маршруту і використання цих даних для забезпечення максимальної економії палива. Оновлена 2017 року система I-See дозволяє підтримувати середню швидкість, аналізуючи дані мапи з хмари щодо рельєфу дороги попереду, передаючи I-Shift дані про оптимальний момент для перемикання передачі задля економії енергії, а також палива.

I-Shift з функцією зміни напрямку руху

Із запуском нової лінійки великотоннажних вантажівок Volvo Trucks 2020 року було представлено ще одну інноваційну функцію: I-Shift з функцією зміни напрямку. Ця нова функція дозволяє вантажівці змінювати напрямок руху без необхідності натискати педаль гальма для водія. Ця функція особливо корисна під час проведення будівельних, гірничодобувних робіт та лісоперевезень, де необхідно виконувати повторювані маневри вперед і назад на меншій швидкості.

Останнє покоління вантажівок Volvo також забезпечує значне скорочення витрат палива. Наприклад, нова модель Volvo FH з технологією I-Save, яка наразі є найекономнішою вантажівкою Volvo Trucks для магістральних перевезень, допомагає знизити витрату палива до 10%. *

І якщо говорити про перспективу, інноваційні розробки, звичайно ж, на цьому не зупиняться. «Ми будемо продовжувати вдосконалювати I-Shift для дизельних вантажівок і ця технологія також відіграватиме важливу роль на нашому шляху до електромобільності. Як передова технологія, АКПП I-Shift пропонує унікальні можливості для створення повністю автономних транспортних рішень майбутнього від Volvo», – підсумовує Пер Бергстранд.

 

*Різниця у витраті пального розраховується шляхом порівняння витрат на дизельне паливо та AdBlue для I-Save: нове покоління Volvo FH з двигуном D13TC Euro 6 step D з паливним пакетом для магістральних перевезень із класичним Volvo FH з двигуном D13 eSCR Euro 6 step D без пакета для магістральних перевезень. Фактична економія палива залежить від багатьох факторів, таких як досвід водія, використання круїз-контролю, специфікації вантажівки, вантажу, фактичної топографії та погодних умов.

Для отримання більш детальної інформації, будь ласка, зв‘яжіться:

Наталія Машевська
Маркетолог
Тел.: +38 044 490 31 11
Електронна пошта: natalia.mashevska@volvo.com

Компанія Volvo Trucks пропонує комплексні транспортні рішення для професійних і націлених на отримання прибутку клієнтів, включаючи повний мадельний ряд середніх і важких вантажівок. Велика всесвітня мережа дилерських станцій, що включає в себе 2200 станцій технічного обслуговування у більш ніж 130 країнах, відповідає за підтримку клієнтів. Вантажівки Volvo збираються у 12 країнах світу. У 2023 році по всьому світу було доставлено понад 145 000 вантажівок Volvo. Компанія Volvo Trucks є частиною Volvo Group, одного з провідних світових виробників вантажівок, автобусів і будівельної спецтехніки та двигунів для морського транспорту і промисловості. Група також пропонує комплексні рішення з фінансування і обслуговування. Робота компанії Volvo Trucks базується на таких основних цінностях, як якість, безпека та захист навколишнього середовища.