Trucks

Нова система підтримки водія від Volvo Trucks виводить безпеку на якісно новий рівень

Покращена безпека дорожнього руху й умови роботи водіїв. Саме такі цілі ставила перед собою компанія Volvo Trucks, випускаючи нові системи підтримки водія на базі технології динамічного управління Volvo — успішної інновації, що суттєво спрощує керування вантажівками.
Нова система підтримки водія від Volvo Trucks виводить безпеку на якісно новий рівень

«Система динамічного управління Volvo Dynamic Steering здійснила справжню революцію в контексті кермування. Покращена курсова стійкість, спрощене маневрування та підвищений комфорт зменшили ризик ДТП і професійних травм. Сьогодні ми розвиваємо цей успіх і розробляємо нові функції, які дозволять зробити дорожній рух ще більш безпечним. Все відповідно до нашої філософії — повної відсутності аварій за участі вантажівок Volvo. «Ці функції покликані допомогти водіям уникнути найбільш розповсюджених аварійних ситуацій, визначених в рамках нашої програми дослідження ДТП», — говорить Карл-Йохан Алмквіст, Директор з безпеки руху і продукції компанії Volvo Trucks.

Інтегрувавши систему динамічного управління Volvo Dynamic Steering з іншими системами покращення комфорту та рівня безпеки, компанія Volvo Trucks розробила дві системи підтримки водіїв для уникнення аварій: динамічне управління Volvo з допоміжною функцією підтримання стійкості і динамічне управління Volvo з допоміжною функцією утримання смуги.

Запобігання занесенню вантажівки

«Уявіть, що ви їдете по вологій, слизькій дорозі та раптово помічаєте, як задня частина вантажівки починає втрачати зчеплення з асфальтом. Перш ніж це переросте у занос, ви плавно повертаєте кермо в протилежну сторону, доки небезпека не мине. Аналогічним чином працює динамічне управління Volvo з допоміжною функцією підтримання стійкості. Суттєва різниця полягає в тому, що система може визначити ризик і допомогти стабілізувати вантажівку ще до того, як ви помітите якісь ознаки небезпеки», — пояснює Карл-Йохан Алмквіст.

Зменшення ризику виїзду за межі дороги або мимовільного залишення смуги

Інша інновація у сфері безпеки, динамічне управління Volvo з допоміжною функцією утримання смуги, допомагає водію при визначенні ознак наближення вантажівки до дорожньої розмітки. Плавний поворот керма у відповідну сторону та його м'яка вібрація сповіщають водія та допомагають йому повернути вантажівку у полосу.

Пристосування опору керма до індивідуальних потреб

На додаток до двох нових систем підтримки водіїв, компанія Volvo Trucks представляє довгоочікувану функцію, що дозволяє пристосовувати опір керма у вантажівках, обладнаних системою динамічного управління Volvo, до індивідуальних потреб.

«Кожен водій має власні уявлення щодо жорсткості або м'якості системи рульового управління. Тепер кожен водій може повністю адаптувати опір керма до власних побажань щодо комфорту, розслабленості та безпеки. Це дуже практична функція, особливо у вантажівках, якими користуються кілька різних водіїв», — каже Карл-Йохан Алмквіст.

Декілька фактів про нові функції

·         Система динамічного управління Volvo Dynamic Steering призначена для автоматичної компенсації нерівностей поверхні дороги й усунення вібрацій і поштовхів керма. Під час їзди на низькій швидкості опір керма зменшується приблизно на 75 % — суттєва перевага при їзді заднім ходом або маневруванні в умовах обмеженого простору. При ослабленні хвату керма останнє автоматично повертається у центральне положення. На більш високих швидкостях вантажівка впевнено тримається курсу навіть на поганій поверхні та за сильного бокового вітру. Ця технологія базується на гідропідсилювачі керма, який працює у комбінації з електродвигуном з електронним управлінням, що постійно регулює положення керма та за необхідності зменшує його опір при повороті.

·         Динамічне управління Volvo з допоміжною функцією підтримання стійкості. У цьому випадку система динамічного управління Volvo працює у комбінації з системою електронного контролю стійкості (ESP) вантажівки. Датчики в рамі постійно відстежують кутову швидкість вантажівки (рискання). При визначенні найменших ознак заносу система активується й зменшує опір керма при повороті, допомагаючи водію повернути кермо у протилежний напрямок і вирівняти вантажівку.

·         Динамічне управління Volvo з допоміжною функцією утримання смуги.У цьому випадку система динамічного управління Volvo працює у комбінації з системою утримання смуги — на швидкості більше 55 км/год. Система відстежує положення транспортного засобу за допомогою відеокамер. При визначенні ризику виїзду вантажівки за поточну смугу активується система керування та допомагає водію відновити правильний напрямок руху. За необхідності додаткової допомоги замість аудіосигналу система попереджає водія м'якою вібрацією керма.

·         Динамічне управління від Volvo з персональними налаштуваннями. Індивідуальне налаштування опору керма для зручного та комфортного водіння.