Trucks

Решітка як витвір мистецтва

Передню решітку радіатора Volvo FH і FH16 неможливо сплутати ні з чим, вона легко впізнається навіть на відстані. Крім того, вона неймовірно практична. Так що ж криється за цим дизайном?
Ізмаїл Овачік з моделями
«Нові решітки забезпечують оптимізовану передачу охолоджувального повітря, що відіграє важливу роль у продуктивності двигуна та зменшенні шкідливих викидів», — каже Ізмаїл Овачік, Головний дизайнер відділу зовнішньої обробки, Volvo Trucks.

З виходом оновлених вантажівок Volvo FH і FH16 у 2012 році, декілька ключових змін ознаменували новий етап для цих флагманських моделей. Враховуючи скорий вступ у силу стандарту Євро 6, виникла необхідність у деяких модифікаціях для забезпечення відповідності вантажівок ринковим вимогам. Найбільшою зміною, яку довелося здійснити команді конструкторів Volvo Trucks у Ґетеборзі, стала розробка дизайну, що дозволив покращити надходження охолоджувального повітря до двигуна.

Приступивши до роботи, вони розробили оптимізований дизайн решіток для обох вантажівок, з метою покращення ефективності охолодження та циркуляції повітря навколо двигуна. «Нові решітки забезпечують оптимізовану передачу охолоджувального повітря, що відіграє важливу роль у продуктивності двигуна та зменшенні шкідливих викидів», — каже Ізмаїл Овачік, Головний дизайнер відділу зовнішньої обробки, Volvo Trucks. Ближче придивившись до дизайну решітки радіатора обох вантажівок, стає зрозумілим, скільки майстерності вкладено в їх створення. Кожна окрема складова шестикутної решітки зі стільниковою структурою створена для забезпечення максимально ефективної роботи; форма візерунків була навіяна візерунками зі світу природи. «При розробці дизайну знакового виробу необхідно приділяти значну увагу деталям, що вирізняють наш бренд», — продовжує Ізмаїл Овачік. «Враховуючи це, значна доля креативних зусиль пішла на розробку дизайну решітки радіатора. Через розмір їх виготовлення потребувало значної роботи».

Незважаючи на приналежність одній лінійці, різниця між двома решітками одразу кидається в очі. Volvo FH вирізняється цільною решіткою, утвореною з п'ятикутників, в той час як FH16 обладнана металічною решіткою на темному тлі, що створює тривимірний ефект. «Обидві решітки були тепло прийняті клієнтами, однак решітка FH16 користується особливою популярністю», — каже Ізмаїл.

Це була робота для душі, у багатьох відношеннях. Думаю, це можна назвати витвором мистецтва Volvo.

Ці решітки нового покоління були вперше використані у моделях Volvo FH і FH16 у 2012 році, а їх варіант дизайну став шаблоном для створення нових решіток для оновлених моделей вантажівок Volvo.

За словами Ізмаїла, решітка для моделі FH — один з найбільших цільних пластикових виробів у галузі виробництва вантажівок. «Це була робота для душі, у багатьох відношеннях. Думаю, це можна назвати витвором мистецтва Volvo.

Ізмаїл Овачік

Посада: Головний дизайнер екстер′єру у Volvo Group Truck Technology.
Вік: 37 років
Років у Volvo: Дев'ять.
Робоче місце: Європейська дизайн-студія у Volvo Group Trucks Technology у Ґетеборзі, Швеція.