Trucks

Простіша та безпечніша нічна їзда завдяки нічному режиму

Всю непотрібну підсвітку можна прибрати з панелі приладів лише одним натиском кнопки — нічний режим Volvo Trucks покликаний покращити комфорт і видимість під час нічної їзди.
Вид на нічний режим з сидіння водія.
Нічний режим якнайкраще підходять для далекобійників під час їзди вночі.

Згідно даних команди з дослідження аварій Volvo Trucks, до 90 % всіх дорожньо-транспортних пригод стаються через людський фактор, наприклад втому, сонливість або неуважність. Під час їзди вночі відображення та блиск від сигналів на панелі приладів можуть стати небажаним відволікаючим чинником. При поїздці на далеку відстань це може сприяти появі втомі та відволікати в моменти, коли водій має бути повністю зосереджений на дорозі. 

 

«Людське око дуже чутливе до світла, і навіть коли водій повністю зосереджений на дорозі, сигнали панелі приладів можуть відволікати, оскільки вони потрапляють у периферійне поле зору водія», — пояснює Йонас Нордквіст, менеджер з характеристик продукту у Volvo Trucks.

Натиснувши всього одну кнопку, водії можуть активувати нічний режим, що входить до стандартної комплектації всіх вантажівок Volvo FH, Volvo FM і Volvo FMX у всьому світі. 

За допомогою нічного режиму ми хочемо допомогти водію залишатися зосередженим і насторожі. Це швидкий і простий спосіб прибрати відволікаючі чинники та покращити видимість.

При ввімкненні нічного режиму всі непотрібні сигнали панелі приладів вимикаються, окрім спідометра та лічильника обертів. Яскравість підсвічування всіх інших перемикачів і засобів контролю зменшується до мінімально можливого рівня, однак всі системи безпеки та попередження водія продовжують працювати.

Це дає змогу зменшити блиск від панелі приладів та відзеркалення від лобового скла, завдяки чому водії можуть краще зосередитися на дорозі. Нічний режим найкраще підходить для далекобійників під час нічної їзди, а також при русі заднім ходом або маневруванні за важких погодних й інших несприятливих умов, наприклад при під'єднанні та розчепленні причепу, оскільки у дзеркалах бокового та заднього виду не буде жодних відображень.

«За допомогою нічного режиму ми хочемо допомогти водію залишатися зосередженим і насторожі», — каже Карл Йоган Алмквіст, Директор з безпеки Volvo Trucks. «Це швидкий і простий спосіб прибрати відволікаючі чинники та покращити видимість».

Нічний режим — це лише одна з багатьох функцій безпеки, розроблених Volvo Trucks у невгасимому прагненні покращити безпеку дорожнього руху та робочі умови для водіїв.

«Не існує єдиного рішення, що дасть змогу втілити нашу концепцію повної відсутності інцидентів у життя, тому ми працюємо над безпекою руху одразу на декількох фронтах», — каже Карл Йоган Алмквіст. Ми постійно спрямовуємо свій погляд на різні технології та рішення й працюємо пліч-о-пліч з транспортною владою, містобудівниками, урядами, дослідницькими інститутами й університетами. Сам по собі нічний режим, можливо, внесе лише невеликий вклад у покращення безпеки руху, але у поєднанні з іншими ініціативами результат може бути вражаючим».