Trucks

Холоднокровні перевезення

Двадцять років тому Марк Клейр зайнявся перевезенням молока та започаткував власний бізнес, маючи лише одну вантажівку. Сьогодні його компанія вважається одним з найкращих постачальників заморожених продуктів, а також продуктів з необхідністю регулювання температурного режиму в Ірландії.
Марк Клейр
Незабаром після придбання своєї першої вантажівки для доставки товарів, Марк Клейр помітив незайняту нішу на ринку Ірландії — перевезення охолоджених і заморожених продуктів.

Власник і виконавчий директор Clare Distribution Services, Марк Клейр, людина зайнята. Адже сьогодні його вантажівки можна побачити у всіх 32 графствах Ірландії, вони перевозять товари усюди: від центру Дубліна з його щільним дорожнім рухом до околиць Ірландії. Незважаючи на те, що його штат становить 95 співробітників, Марк і досі бере активну участь у щоденній роботі. Навіть з плином двадцяти років він досі насолоджується цією «приємною метушнею».

 

«Я постійно тримаю руку на пульсі й досі підключаюся до роботи там, де потрібна моя участь. Це може бути будь-що, від встановлення стосунків з потенційними клієнтами до водіння вантажівки. Однак справжня моя пристрасть — це забезпечувати відмінну якість послуг, долати виклики, з якими зіштовхуються наші клієнти, та робити все, щоб перевершити сподівання останніх», — каже він.

Почавши отримувати багато замовлень, ми усвідомили, що використання вантажівок з пробігом не мало сенсу через простої та пов’язане з цим технічне обслуговування.

Певною мірою Марк Клейр став власником найбільшого незалежного автоперевізника харчових продуктів Ірландії по волі випадку. Після закінчення навчання у 1986 році він влаштувався на роботу у великому роздрібному магазині в якості адміністратора. Саме там він дізнався про те, яку важливу роль відіграють чудові людські якості та обслуговування клієнтів. В той же час у його батька був власний бізнес з доставки молока. На короткий період хвороби батька Марк включився до керування його бізнесом. Усвідомивши, що йому дуже сподобалося розвозити молоко ні світ ні зоря, Марк вирішив послідувати прикладу батька та придбати власний бізнес. Так у 1997 з’явилася компанія CDS. Марку не знадобилося багато часу, щоб знайти незайняту нішу на ринку — перевезення охолоджених і заморожених продуктів. Так спалахнула іскра успіху компанії, що не вгасає й до сьогодні.

«Поки я розвозив молоко, мене постійно питали, чи знаю я кого-небудь з підприємців, хто міг би доставляти магазинам охолоджені продукти. Ми з дружиною Ан-Марі обговорили цю ситуацію та вирішили інвестувати гроші у свій перший автомобіль з двотемпературним рефрижератором. Це виявилося чудовим рішенням, адже скоро ми отримували стільки замовлень, що доставка молока з постійної роботи перетворилася на часткову зайнятість», — згадує Марк Клейр.

Бізнес зростав день у день, і в 2001 році нашим клієнтом стала одна з найпрестижніших компаній, Aryzta Foods, найбільший у країні постачальник хлібу, замороженого після випічки. Поряд з Aryzta Foods фірма CDS зростала рік за роком, збільшивши автопарк вдвічі та забезпечивши його відповідність найвищим стандартам. Сьогодні все обладнання Марка вирізняється функцією регулювання температури та складається переважно з двотемпературних рефрижераторів, а його середній вік становить менше п’яти років.

«Перед початком роботи з Aryzta Foods у нас не було коштів, щоб придбати нові вантажівки, тому ми використовували вантажівки з пробігом від різних брендів. Почавши отримувати багато замовлень, ми усвідомили, що використання вантажівок з пробігом не мало сенсу через простої та пов’язане з цим технічне обслуговування», — пояснює він.

Після цього Марк зустрівся з декількома виробниками та віддав перевагу співробітництву з Volvo Trucks, спершу замовивши моделі Volvo FE і FL.

«Згодом виявилося, що ці вантажівки вирізняються високою продуктивністю та завдяки своїй маневреності чудово підходять для роботи на вузьких вулицях міста. Тому ми знову звернулися до Volvo, щоб придбати більше вантажівок. Volvo FL вирішено було доручити міські перевезення. Сьогодні наш автопарк на 90 відсотків складається з вантажівок Volvo, і бренд Volvo став невід’ємною часткою нашого бренду».

Вибір вантажівки для міських перевезень мав вирішальне значення для CDS, адже їзда в центрі Дубліна — доволі непросте завдання. Центр міста вирізняється дуже щільним дорожнім рухом за участю великої кількості вантажівок, автомобілів, велосипедистів і пішоходів. А водії CDS змушені їздити по ущільненим графікам. Другої можливості доставити харчові продукти не буде, а оскільки водіям необхідно здійснювати близько 35 доставок на день, посадка та висадка з кабіни, а також рух по вузьким вулицям міста не повинен представляти для них жодних проблем. Окрім подолання викликів, пов’язаних з водінням, водії також мусять виступати послами бренду, не лише CDS, а й їх клієнтів. Тому вони часто-густо працюють на одному маршруті, щоб побудувати персональні відносини з персоналом кожного магазину.

Це не заслуга однієї людини — наш успіх розділяє кожен співробітник компанії.

«При найманні співробітників ми в першу чергу звертаємо увагу на наявність чудових людських якостей. Ми розглядаємо водіїв як представників своєї компанії і продукції наших клієнтів — вони мають підтримувати стосунки з людьми за прилавком і адміністраторами. Це дає змогу упевнитися, що клієнти задоволені доставленою продукцією Тому ми проводимо багато інструктажів, аби бути певними, що наші водії знають, що від них очікують з точки зору обслуговування та навичок водіння».

З першого дня роботи першочерговою метою Марка було надання обслуговування екстра-класу. В цьому і полягає, на його думку, успіх компанії — у бажанні задовольнити всі побажання клієнта завдяки своїй гнучкості та пристосуванню до його потреб. 

«Ми нічого не виробляємо, наш бізнес ґрунтується на обслуговуванні клієнтів. Тому ми маємо прагнути до постійного покращення. Ми спостерігаємо, як змінюються потреби клієнтів у галузі, і постійно пристосовуємося до цих змін. Головне, щоб наш рівень обслуговування залишався на найвищому рівні — тільки так ми зможемо виконувати свої зобов’язання перед клієнтами», — каже він.

Окрім чіткого бачення власних цілей у бізнесі, налагодження ефективних процесів і використання якісних вантажівок, важливим фактором успіху компанії в очах Марка є розуміння того, наскільки важливо прислухатися до своїх співробітників, приймати до уваги їх точки зору та поради.

«Зі мною працюють одні з найкращих спеціалістів в галузі, всі вони привнесли до CDS свої особисті якості, які зіграли суттєву роль у досягненні такого результату. Це не заслуга однієї людини — наш успіх розділяє кожен співробітник компанії. Тому для нас всіх було дуже приємно отримати нагороду National Haulier of the Year 2017 декілька місяців тому. Години, безкінечні дні та витрачені зусилля — всі вони окупилися сторицею за один вечір, на очах у 800 наших колег», — каже Марк Клейр, широко посміхаючись.

CDS

Історія: Компанія Clare Distribution Services (CDS) була заснована у 1997 році Марком Клейром з метою надавати послуги з перевезення екстра класу.

Послуги: Компанія спеціалізується на дистрибуції продуктів з необхідністю регулювання температурного режиму та доставляє охолоджені, нешвидкопсувні продукти, а також малу частку фармацевтичної продукції.