Trucks

Людський фактор і надалі буде створювати проблеми

Сара Кайленстірна — одна з головних натхненниць програм безпеки дорожнього руху Volvo Trucks «Зупинись, Подивись, Помахай» і «Бачити та бути помітним». Нижче вона пояснює, чому інструктаж вразливих учасників дорожнього руху не втратить актуальності незалежно від рівня технічного прогресу.
Сара Кайленстірна
Сара Кайленстірна, менеджер по комунікаціям, Volvo Trucks, проводить багато часу в шкільних класах, розповідаючи дітям про безпеку руху.

Чому й як Volvo Trucks створили ці програми безпеки дорожнього руху?
«Оскільки в деяких частинах світу кількість ДТП за участі вразливих учасників дорожнього руху зростає, ми відчули свою відповідальність за покращення поінформованості з цього питання в світі. Натхненні ініціативою датського підрозділу Volvo Trucks, я і декілька моїх колег у Готенбурзі провели багато часу в шкільних класах, аби дізнатися про те, чим цікавляться діти. Ґрунтуючись на цьому досвіді, ми вирішили передати свій меседж щодо безпеки руху у вигляді інтерактивного набору інструментів. Ця програма була запущена в світовому масштабі в 2014 році під назвою «Зупинись, Подивись, Помахай». В 2015 році стартувала програма «Бачити та бути помітним» — вона вирізнялася тим же інтерактивним підходом, але призначалася для велосипедистів і молоді».

Чому ці програми такі важливі?
 «Тому що причиною 90 % ДТП є людський фактор. З кожним днем дорожній рух стає все більш щільним і складним, а число великовантажних вантажівок, що їдуть поруч з легковими автомобілями, електровелосипедами, мотоциклами, велосипедами та пішоходами, зростає. В той же час поведінка учасників дорожнього руху зазнає змін. Через мобільні телефони й інші технології ми звертаємо менше уваги на потенційні небезпеки. Крім того, ми занадто покладаємося на системи безпеки транспортних засобів, забуваючи, що системи дорожнього руху ґрунтуються на взаємодовірі між водіями. І ніколи не можна бути впевненим, що інші будуть поводитися відповідно до наших очікувань».

На нас чекає ще багато роботи, перш ніж буде забезпечена автоматизація дорожнього руху з безпомилковою інтерпретацією людської поведінки.

Які стратегії з безпеки руху у вас у планах?
«Людський фактор буде представляти собою проблему й в наступні роки, тому ми маємо підходити до роботи з безпекою руху з різних сторін. Розробляти нові системи безпеки, досліджувати причини та перебіг дорожніх аварій, працювати з урядовими органами над створенням безпечніших систем дорожнього руху, а також інформувати та інструктувати громадськість на предмет безпечного поводження з вантажівками. Ми дуже щасливі та задоволені тим, що багато наших клієнтів у всьому світі вирішили долучитися до наших програм з безпеки дорожнього руху та допомогли нам з проведенням просвітницької роботи серед дітей та молоді. Цей важливий елемент мозаїки, яку представляє собою безпека дорожнього руху, повинен залишатися на своєму місці — завжди з’являтимуться нові покоління, які потребуватимуть ці знання».

На вашу думку, які найбільші виклики у цій сфері?
«На нас чекає ще багато роботи, перш ніж буде забезпечена автоматизація дорожнього руху з безпомилковою інтерпретацією людської поведінки». Необхідно допомогти громадськості усвідомити, що наразі не можна повністю покладатися на технології безпеки. Функції автоматизації будуть розроблятися поступово. Ми, у компанії Volvo Trucks, використовуємо нові технології лише за впевненості в тому, що вони зможуть надати водіям необхідну підтримку в безпечний спосіб. Сьогодні ми досі бачимо багато викликів, які заважають забезпеченню автоматизації в містах. Вони пов’язані з щільністю та складністю систем дорожнього руху, а також кількістю вразливих учасників дорожнього руху. Ми ніколи не забуваємо про те, що хоча умови дорожнього руху й зазнають постійних змін, людина завжди залишається його вразливим елементом».

Програми безпеки дорожнього руху Volvo Trucks

Наші програми безпеки ґрунтуються на комплексних дослідженнях ДТП, проведених командою з дослідження аварій Volvo Trucks. Обидві програми включають безкоштовний інтерактивний тренувальний набір з інструкціями, які можна завантажити з головної сторінки Volvo Trucks.

Зупинись, Подивись, Помахай
Програма безпеки дорожнього руху, в рамках якої дітей навчають правилам поводження на дорогах, особливо біля великих вантажівок.

Бачити та бути помітним
В рамках інформаційної кампанії з безпеки дорожнього руху демонструється, як забезпечити безпечну взаємодію велосипедистів і водіїв вантажівок.

Бажаєте допомогти нам рятувати життя?
Для отримання більш детальної інформації зв’яжіться з місцевим дилером Volvo.